Серце та спеції

Здоровя серця і судин невіддільно повязане зі способом життя людини, а ще більше з харчовими звичками, певним раціоном, якого ми дотримуємося. Вченими відмічено велику користь різноманітності переліку продуктів, переважання в ньому овочів, складних вуглеводів, ягід і фруктів, нежирних сортів мяса і риби. Часто ті з нас, хто є прихильником здорового харчування скаржаться на деяке зменшення яскравості смаків і запахів, що приводить, навіть, до зниження бажання бути стійкими у своєму виборі справді здорових страв. Проте це легко виправити! Улюблені страви прикрашені, звісно, помірковано і з врахуванням стану інших систем і органів, спеціями, знову стануть цікавими і апетитними) Наприклад, такі приправи, як кориця й карі, сприяють покращанню обміну речовин, прискорюють метаболізм. Відомо, що коли людина вживає жирну їжу у великих кількостях, у крові підвищується рівень тригліцеридів та інших “поганих” ліпідів. Отже, збільшується ризик серцево-судинних захворювань. Вживання кориці знижує ризик виникнення цих захворювань на 30%. Крім того, хто вживав приправи, мали менший рівень інсуліну в крові й відповідно більш гладший профіль глюкози, а значить могли не так часто відчувати себе дуже голодними. Більше того, спеції є антиоксидантами, тому вони допомогли жирній їжі легше засвоїтися, тим самим знизивши ризик виникнення серцевих захворювань, артриту та діабету. Кардамон покращує травлення, лікує ішемічну хворобу серця, знімає спазми судин. Шафран допомагає позбавитися від набряків. Куркума захищає печінку, що слід враховувати людям які змушені приймати деякі ліки для лікування серцево-судинних хвороб, що володіють гепатотоксичністю. А дрібка мускатного горіха у молоці-на-ніч допоможе заснути і відновити сили, що теж важливо хворим на гіпертонічну хворобу та інші серцеві недуги.1707a-1-960x400